Gå til innhold

Det blir ofte billigere å kjøpe en ny trapp i stedet for å leie noen til å male den gamle. Sjekk pris med oss før du leier inn maler.

Dersom du ønsker å male trappen din selv er det lurt å følge anbefalt fremgangsmåte for best mulig resultat.

Våre malte trapper er som oftest kledd med et tynt lag MDF eller det benyttes kvistfri bjørk. Dette fordi ved maling av furu vil kvister etter en tid synes, og fordi på en malt trapp av mykt tre (furu) vil hakk og merker fort vises. Andre leverandører som leverer malt furu bruker termen «hvit grunnet furu» på sine produkter, og trappen må males opp etter kort tid. Dette er et produkt vi ikke leverer da kvaliteten ikke er i henhold til våre kvalitetskrav.

Male opp gammel trapp.

Dersom du har tenkt til å leie noen til å male trappen din er vår erfaring av det blir billigere å kjøpe en ny trapp uten slitasje og knirk.

Ønsker du å gjøre det selv anbefaler Informasjonskontoret for farge og interiør følgende fremgangsmåte:

 1. Vasking
 2. Pussing
 3. To strøk kvistlakk
 4. Grunning
 5. To toppstrøk maling
 6. To-tre lag lakk på toppen.

I praksis bør trappen demonteres før maling for å kunne nå til i alle kriker og kroker. Dersom det er hakk eller slitasje i treet må du i tillegg sparkle, noen ganger bør trinnene helsparkles. Resultatet blir ikke på langt nær like godt som en ny trapp som er fabrikkmalt. I tillegg blir det for hakk og merker i malt furu.

Vår anbefaling:

 • Rengjør grundig. Vask først med rengjøringsmiddel beregnet for bruk før malearbeid. Ikke bruk salmiakk, da den bare løser opp fettet i stedet for å transportere det med vannet. La tørke.
 • Slip overflaten. Slip over med slipepad eller slipepapir i korning 120 til 150, slik at overflaten blir matt. Slip alltid i vedens retning. Avstøv overflaten ved hjelp av en børste eller en støvsuger med møbelmunnstykke.
 • Kvistlakk. Påfør deretter to strøk kvistlakk på all kvist. Dette er viktig selv om trappen er gammel, for man risikerer brune, stygge flekker hvis kvistene begynner å blø.
 • Grunning. Når kvistlakken er tørr kan du påføre grunning. Start med sidene, vanger og gelender før du tar trinnene. Vannløselig akrylgrunning er godt egnet, og tørker fort.
 • Toppstrøk. Det er nå klart for toppstrøk. Legg på rikelig med vanntynnbar maling i samme rekkefølge som grunningen. Påfør malingen i lengderetningen først, før du fordeler i bredderetningen, og avslutter med å etterstryke i lengderetningen igjen. Denne teknikken fordeler malingen jevnt og gir en fin film.
 • Eventuelt lakk. Det er ikke nødvendig for et godt resultat, men for å bedre slitestyrken kan man påføre to til tre strøk med klarlakk på toppen.

Lignende artikler

Trappekompaniet